Vildt underholdende kvadratmeter
Dette blogindlæg handler om glæden ved naturen, men samtidig også bekymring for naturen og den indre uro jeg føler omkring politikkernes manglende handling omkring biodiversitetskrisen.
Jeg elsker at tilbringe tid sammen med naturen, i naturen. Vores haver er også naturen, selvom mange måske ikke tænker sådan. Der er da også grader af, hvor "god" naturen er i den enkelte have, men vi kan gøre meget for vores dyre- og planteliv uanset hvor stor eller lille en have vi har. Ja, selv en altan eller byterrasse kan summe af liv og vibrere af farver.
Bare se at få hænderne i mulden og komme i gang med at plante flere hjemmehørende arter - og du bliver så glad i låget, når naturen kvitterer med flere fugle, dyr og insekter. Og så er de underholdende og interessante at iagttage - det er faktisk lige så godt som at sidde på en fortovs café og se på mennesker der passerer forbi!
Hvorfor mere natur i vores haver - og hvad har det egentlig med mig at gøre?
Det har ALT at gøre med dig og mig! Det er din og min planet og det er vores og nye generationers fremtid, som hænger i en tynd tråd. Og, ja, det er let at forkaste alle tiltag om biodiversitet, vende det døve øre til og passe sig selv. Men det kan vi bare ikke tillade os. Og det er bare ikke nok kun at sortere affald eller købe økologisk, der skal tænkes i alle plan det er muligt for den enkelte. Og så tænker du måske - det batter jo ikke noget i det store hele!!! Jo, det gør. I Danmark har vi et forsvindende lille areal med vild natur - så tænk hvis blot alle haveejere bidrog med biodiversitet i deres haver - WOW.
Jeg hører ofte udtagelser såsom; "hvorfor skulle vi dog gøre noget her hjemme, når der er lande som ikke gør noget som helst" eller "det der biodiversitet, det er ikke noget for mig" eller "børnene er små, jeg har derfor ikke tid" eller "det er så lidt ukrudtsmiddel jeg bruger, det skader ikke" eller "jeg tror ikke krisen er menneskeskabt"! Det jeg ser i alle disse udtagelser er egoisme og er den holdning generel eller mest udtalt - tjah, så kommer vi ingen vegne, så kan vi bare se på og lade skæbnen råde. Min bedre halvdel og jeg har ingen børn, skulle vi så bare lade stå til og være total ligeglade med andres fremtid, naturen og alt livet i den? Den lader jeg stå der!
Lad bladlus hygge sig på dine roser
Jeg hilser bladlus velkommen for der går ikke længe før Mariehøner, fugle og andre insekter finder vej til planterne og har et festmåltid - det er sådan noget naturen bare kan. Den fikser det og skaber balance, så der lige præcis er de bladlus der skal være.
MEN jeg kan godt se problemet for haveejere, som ikke har meget biodiversitet i haven. Er haven for eksempel kun indrettet med en slået græsplæne og rosenbede - tjah, så er der nok ikke ret mange af naturens hjælpere tilstede i haven og rosenknopperne risikerer, at blive ædt op af bladlus. Så jeg behøver vist ikke sige; " få flere hjemmehørende planter ind i bedene".
Naturen er trængt op i en krog og sukker efter vores hjælp - hver eneste vilde kvadratmeter tæller.
Undgå kemikalier og anden bekæmpelse i haven - fjern uønskede planter (ukrudt) med håndkraft. Inviter børnene og deres kammerater på pandekager og is, hvis de trækker planterne op mellem fliserne eller kom en god podcast i ørene og nyd en stund i ro og mag.
Vi har nok 500 m2 fliser i haven, hvor største delen er nedkørsel og p-plads - haven er stor og kuperet. 1-2 gange om året lægger jeg mig på alle fire og fjerner uønskede planter mellem fliserne. Så gror det ikke til og vi har fri passage frem til huset. Jeg hygger mig faktisk med det og det giver mig også tid til at se planter og insekter på nært hold, når jeg kravler rundt der med rumpetten i vejret.
Biodiversitet - hvad er det nu lige det er?
Biodiversitet er det mangfoldige liv på vores planet, herunder dyr, planter, svampe og bakterier, og deres indbyrdes samspil. Desværre er biodiversitetskrisen i fuld gang, og arter uddør i en hastighed, der aldrig før er set. Hvis vi ikke formår at vende tabet af biodiversitet, risikerer vi at miste mange arter for evigt.
Den sjette masseuddøen er betegnelsen for den aktuelle biodiversitetskrise, hvor en fjerdedel af verdens arter er truet af global udryddelse. Den sidste masseuddøen på jorden var da dinosaurerne forvandt. I Danmark alene er 1.844 arter af dyr, planter og svampe i stor fare for at forsvinde fra vores natur - og det går stærkt!
Politikerne forhindrer fortsat en løsning på biodiversitetskrisen
Der er behov for handling, men politikere prioriterer ikke tilstrækkeligt beskyttelse og genopretning af biodiversiteten. Dette forhindrer os i at sætte en stopper for den hastige udryddelse af arter og bevare vores naturlige mangfoldighed. Det er afgørende, at politikere erkender vigtigheden af biodiversitet og træffer effektive foranstaltninger for at beskytte og genoprette vores natur.
På land skyldes tabet af biodiversitet primært vores intensive udnyttelse af landarealer til landbrug, skovbrug, bebyggelse, infrastruktur og produktion.
I havet er årsagerne til biodiversitetstab næringstoffer fra landbruget, overfiskeri, ødelæggelse af havbunden og klimaforandringer. Disse faktorer forstyrrer havets liv og levesteder og påvirker vandkvaliteten og udbredelsen af bundplanter.
Vores samfund, og derved vores liv, afhænger af afbalanceret økosystemer
Biodiversitet er vigtig, da vi er afhængige af økosystemernes funktioner, såsom vandrensning, bestøvning af planter og fiskeri. Tabet af biodiversitet udgør en økologisk krise på linje med klimakrisen og udgør en alvorlig trussel mod livet på jorden.
Håbet er grønt
Der er dog håb, da naturen reagerer positivt, når vi stopper skadelige aktiviteter og genopretter ødelagte økosystemer. Ved at genoprette økosystemer, beskytte naturen og tillade naturlige processer at udfolde sig, kan vi vende tabet af biodiversitet og skabe en bedre fremtid for naturen.
Comments